Att använda naturmaterial

Naturmaterial är något som är extremt brett men som vi ändå tänkte försöka få ner i print. Kortfattat betyder naturmaterial precis som det låter material som naturligt förekommer i naturen. Vad exakt det betyder kan dock ibland vara lite svårt att avgöra då gränsen mellan att bearbeta och förändra ett material  är diffus. 

natursten i kyrka

Detta märks kanske främst bland sten och metall. Natursten är självfallet ett naturmaterial, även om man bearbetar och sågar till det. Det är i slutändan formen man förändrar, inte materialets egenskaper. Detta gör också att varje material kan ha en otrolig variation. För natursten så finns det till exempel en stor mängd stenarter som i sin tur formas till golv, väggplattor och prydnader.

Metall som koppar och järn kan också anses vara naturmaterial då dessa förekommer naturligt och kan utvinnas med smältning. När metallerna blandas för att få nya egenskaper blir de dock legeringar och går inte längre att räkna som naturmaterial. Hit hör till exempel stål och brons.

Även organiska material så som trä och läder är naturmaterial. Många naturliga fibrer används inom till exempel klädindustrin. Det kan handla om till exempel lin, ull eller bomull.

Posted in Blogg, Renovering | Kommentarer inaktiverade för Att använda naturmaterial