En braskamin utsätts för en hel del påfrestningar liksom skorstenen och rökgångar. Har du en eldstad typ braskamin ska du hålla efter den så att den kan ge dig trivsel och värme många år framöver, det är ju trots allt en stor investering.
Och visst är det mysigt med en braskamin. Lite pyssel är det förstås, inte minst med veden som ska införskaffas och kanske kapas och klyvas och sedan förvaras torrt. Det är också skillnad på ved och ved. Som de flesta känner till så ger björkved det största värmeutbytet, men om du eldar på hårt med björkved är det viktigt att du har koll på kaminen. Det kan till och med bli för varmt och då kan kaminen ta skada. Har du din kamin bara för mysbrasor lite då och då kan du lika gärna elda med billigare ved än björkved.
Glöm inte regelbunden sotning!
En kamin som utgör den enda värmekällan i ett hus bör sotas varje år, till och med oftare om man eldar hårt i den. Om du däremot har en ”myskamin” för en brasa då och då räcker det antagligen med en sotning vart fjärde år. När det är dags för sotning bör fundera över om du ska köra på med den sotare som kommunen har anlitat åt dig eller om du vill välja en sotare själv. Sotningsmonopolet finns nämligen inte längre, och du kanske kan hitta ett alternativ som både är billigare och passar dig bättre. Sweep är ett företag i branschen som kan hjälpa dig att få en sotningstjänst som du trivs med och till rätt pris. Gå in på deras webbsida och gör en förfrågan.
Innan det är dags för sotning får du fixa den dagliga skötseln av kaminen själv. Raka ur askan är väl självklart, men hur ser glasluckan på din kamin ut? Ser du något alls genom den? Mysfaktorn minskar betydligt om luckan är svartbrun av intensiv eldning. Tänk också på att kaminen behöver vila ibland, det är bra att den får vila minst lika länge som du eldat i den.