Bra att veta då man skall måla väggarna

proffs målar väggAtt uppdatera hemma är något de flesta vill göra men kostnaden för totalrenovering kan ofta vara skrämmande hög.  Som tur är finns det något som ger mycket förändring för pengarna och det är att måla om.

Att måla om själv är något som både är enkelt och blir riktigt bra så länge man är noga med alla steg. Själva målningen tar oftast inte så lång tid men allt förarbete kan ibland dra ut på tiden. Glöm dock inte att det är förarbetet som nästan helt själv bestämmer hur bra slutresultatet kommer att bli. För det första måste man täcka för golv och möbler, inte för att höja kvalitén på slutresultatet men för att inte sänka kvalitén på resten av rummet (Fast det kanske kan vara lite lockande att ”råka” spilla färg på soffan så man har en anledning att köpa nytt). Tejpa även på dörrfodret, lister och annat som är nära eller i kontakt med målarytan men inte skall få någon färg på sig.

Tvätta sedan väggen grundligt, väldigt grundligt. Det är alldeles för enkelt att inte tvätta väggen tillräckligt noga vilket i sin tur leder till att färger fäster dåligt. Först kan det vara bra att tvätta med målarsoda för att få rent från smuts och fett, skölj därefter flera gånger noggrant av med vatten så att inga rester av smuts eller målarsoda finns kvar.

Tänk nu igenom om du har alla verktyg du behöver. Det kan ofta finnas svåråtkomliga ställen så som bakom element där det kan vara värt att investera i en specialpensel för att både göra livet enklare och nå resultatet bättre.

Sedan är det bara att börja måla. Börja i hörnen och fortsätt sedan på resten av väggarna där du metodiskt målar hela väggen utan avbrott.

När målningen är klar och ytan är ”dammtorr” drar du bort maskeringstejpen. Låter du den sitta kvar för länge ökar risken att den skadar väggen då du tar bort den.

 

Posted in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Bra att veta då man skall måla väggarna