Fint i hemmets hjärta

KökKöket är den plats man brukar kalla för hemmets hjärta. Det mesta utgår ju faktiskt där, eller åtminstone så är det mycket som passerar genom där. Att ha det trevligt och fint där är således något man bör fästa vikt vid.

Unikt utrymme

Om vi går tillbaka till 70- och 80-talet så var det inte sällan att det skedde som så att ens granne slog till och skaffade sig ett nytt och fräscht kök. Det som sedan skedde var att man genast ville ha ett likadant eftersom det var ju så fint och nytt. Idag är det tvärtemot, i princip alla kök är unika och har sina egna unika detaljer som gör att det ser annorlunda ut än hos sin granne och sätter en personlig prägel som gör att det känns just som mitt kök, detta berättar Börje Hagström, företagare och köksexpert i en intervju med Dalarnas Tidningar.

Cirkeln sluten

Hagström berättar vidare att cirkeln börjar slutas när det handlar om köket. När Sverige fortfarande var mer av ett bondesamhälle, eller åtminstone när de stora bondeköken där alla fick plats, både familj och besökare. På 50-talet förändrades detta och köket blev till ett litet beredningskök som närmast var något man skämdes för -inte en plats där man sågs och umgicks. Nu däremot, berättar Börje Hagström, så är vi nästan tillbaka till början. Köket är återigen en bostads hjärta där man både äter, umgås och löser korsord.

Planera köket

Det viktigaste med ett kök är förstås att det är funktionellt, men att det samtidigt är estetiskt tilltalande är ju givetvis också en stor faktor – man ska ju trivas här. Att planera ett köks utformning är kanske inte något alla klarar av, men det finns såklart hjälp att ta till – exempelvis från konsulter som nämnde Börje Hagström.

Man ska komma ihåg att med funktionalitet så innebär det även att det ska vara relativt lätt att hålla rent. Hygien är viktigt i ett kök och därför är det också viktigt att man ser till att det blir riktigt gjort från första början. Är det något du själv är osäker på så är det bättre att ta hjälp från en expert, ett kök ska ju faktiskt hänga med under en ganska lång tid.

Posted in Blogg, Hemmet | Kommentarer inaktiverade för Fint i hemmets hjärta