Inkludera fler sorters belysning i varje rum

Att ljussätta ett rum kan många gånger vara mer komplext än det först verkar. Medan en taklampa lätt kan lysa upp ett normalstort rum själv ska man inte nöja sig med det. Belysning kommer i ett par olika sorter och de flesta kan dra nytta av alla.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är vad taklampan ger. Det är belysningen som ska lysa upp rummet så heltäckande som möjligt. Men mer än bara en taklampa kan ingå i detta. Vägg-, golv och bordslampor kan alla vara effektiv allmänbelysning och fler ljuskällor på olika höjder i rummet skapar bättre förutsättningar för bland annat städning.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysningen är inte något man kanske behöver i alla rum. Men där de behövs är de ofta den mest viktiga formen av belysning. Detta inkluderar saker som belysningen ovanför köksbänken, kring badrumsspegeln, skivbordslampan i kontoret och lampan i läshörnan. Arbetsbelysning ska ge ett klart och tydligt sken, men måste också installeras så det inte är bländande.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning är allt som hjälper oss att göra rummet lite mysigare. Och det kan vara allt från en bordslampa med en färgad skärm till dimmerfunktion på allehanda lampor i rummet. Levande ljus är också något man ofta tänker på som typisk stämningsbelysning. Men vill man slippa brandrisken finns det batteriljus som kan ge samma upplevelse.

Punktbelysning

Punktbelysning använder man för att lyfta fram något i inredningen och lägga mer fokus på det. En väldigt typisk form av punktbelysning är tavelbelysning man sätter upp för att göra motivet mer tydligt. Men samma princip kan med rätt armatur användas för nästan vad som helst i inredningen.

Posted in Blogg, Design, Hemmet, Inredning, Tips | Kommentarer inaktiverade för Inkludera fler sorters belysning i varje rum