Lägga nytt tak

De flesta tak håller mycket länge, men en vacker dag står man där och måste lägga om det. Det innebär kostnader och många vägval. Vad för slags tak har man och vill man ha samma typ av tak eller byta material?

Takpannor av tegel är det vanligaste takmaterialet. Det har funnits i tusentals år. Takpannor av tegel, eller betong, kräver stor noggrannhet vid montering och taket måste ha tillräcklig lutning. Eftersom det är tungt krävs en tillräckligt stark takkonstruktion. Det finns alternativa material, de flesta med ett utseende som efterliknar takpannor. Plåttak är ett lätt material och går fort att montera eftersom man har stora flak med få skarvar. Dessutom kan man ofta lägga det direkt på det gamla taket.

Lägga tak

Lägga taket själv

Det är ganska många som väljer att lägga sitt tak själva. Det är emellertid inte så enkelt och det tar tid. Använder man takpannor är det tyngre att lasta upp pannorna på taket. Det kan vara ide att pröva med uthuset först. Takleverantören hjälper säkert till med råd och tips.

Planera väl och kontrollera med din kommun om du behöver ett bygglov. Välj material, form och färg som du vill leva med länge. Glöm inte att beakta den säkerhetsutrustning som måste finnas för sotare och andra som måste upp på taket och för dem som står nedanför. Is och snö kan rasa ner.

Plåttak ett bra alternativ

Moderna plåttak består av flera skikt, är profilerade, och kan vara mycket tunna. Tegeltak väger fem till sju gånger mer per ytenhet än ett plåttak av stål. Ett plåttak av aluminium väger än mindre. Stålplåten levereras galvaniserad och lackad för att motstå luftföroreningar. Aluminium skyddas av sin egen oxidation. Båda dessa typer av plåt tål inte att man går på dem. Därför måste man planera läggningen väl.

Falsat Pro är en falsad takplåt som kommer i flera olika färger, på Falsats hemsida hittar du bilder på de olika taken. Det är ett bra alternativ för alla plånböcker och erbjuder husägaren en praktisk, snabb och ekonomisk lösning. Falsat hjälper naturligtvis också till med att lägga taket, vilket gör processen enklare. Tack vare att taket kommer i flera olika färger kan man enkelt anpassa det till husets nuvarande färg. Det är särskilt bra för dig om du bor i ett område med restriktioner på vilka färger som kan användas till hus.

Posted in Blogg, Renovering | Kommentarer inaktiverade för Lägga nytt tak