Måla om rummet – tips på vägen

Att måla om ett rum kan vara ett förhållandevis snabbt och enkelt sätt att förnya det. Har man beslutat sig för att måla om hemma finns det några saker man dock bör ha kolla på först.

Överväg att anlita ett proffs

Att måla om behöver inte nödvändigtvis vara komplicerat eller ta lång tid. Men är man osäker på resultatet kan det vara värt att överlåta arbetet till en fackman. Inte nog med att man kan vara säkert på att jobbet utförs ordentligt, man får även garanti på arbetet.

Räkna ut mängden färg som behövs

Väljer man att göra det själv är det bäst att börja med att räkna ut hur mycket färg man kommer behöva. Börja med att räkna bredden och höjden på väggarna och multiplicera dessa värden. Dra sedan bort ytan som dörrar och fönster tar upp. Man brukar säga att en liter färg räcker för 6-8 m², men det kan variera. Bäst är att skriva ned antalet kvadratmeter man fick fram och sedan titta på färgburken hur många m²/l som anges på den.

Rätt verktyg gör jobbet enklare

Ett bra målarjobb kan man bara åstadkomma om man lägger ned tillräckligt tid och har rätt verktyg. Penslar, roller och tråg är de mest grundläggande verktygen. De flesta har säkert några eller alla dessa i ett förråd eller liknande. Men de bör också vara tillräckligt ren och fräsch för att kunna säkerställa ett bra slutresultat. Tillsammans med dessa är det också bra att skaffa lite maskeringstejp för att skydda allt intilliggande som inte ska målas.

Bra förarbete är ett måste

Men bara för att man har färgen och all annan utrustning redo betyder inte att man bara kan börja måla. Nu är det dags att sätta igång med förarbetet. Rengör först väggen med ljummet vatten och målarsoda. Leta sedan upp alla små hål och sprickor och fyll dessa med spackel. Låt detta torka och sanda lätt med sandpapper för att få en jämn yta. Ta lös vägguttagen och sätt slutligen maskeringstejp kring allt som inte ska målas. Sedan är det bara att måla väggarna!

Posted in Renovering, Tips | Kommentarer inaktiverade för Måla om rummet – tips på vägen