Olika inredningsstilar

Det finns olika typer av inredningsstilar och oftast är det även ett sätt att utrycka sin personliget. Hemmet säger mycket om en själv! Bland olika stilar finns bland annat lantlig inredning, som karaktäriseras av naturens alla drag och livet ute på landet.

Möbler av trä (gärna gjort för hand), eller något antikt. Det ska snarare ge känslan av använt än sprillans nytt. Blommor är en viktig faktor som hör till denna stil, både i vas och i form av tryck på gardiner, kuddar, tapeter och så vidare. Köket är centralt för stilen med ett stort matbord i mitten av rummet.

Modern och skandinavisk
Ur 50- och 60-talet kommer skandinavisk modern inredning. Här ligger fokus på mycket detaljer och många prylar som ger starka intryck. Gärna kreativt utformat och med en given frihetskänsla dekoreras det med olika typer av möbler och prydnader. Typiska särdrag känns igen hos en de av IKEAS möbler med stolar av plast och enorma kuddar.

Romantisk inredning
För det där eftertraktade mjuka intrycket som en romantisk stil lutar mot är belysningen en viktig del av inredningen. Lampor med mjukt ljus som man kan tona eller med skärmar i varma färger förstärker den stämningsrika stilen. I färgväg gäller ljusa färger blandat i olika nyanser, så som vitt, ljusrosa eller nyanser åt det ljusgula hållet. Satsa på mycket kuddar, vackra blommor och lite småmystiska prydnader som en tavla med ett citat eller en gammeldags klocka.

Art deco
Art Deco uppstod under 20-talet och innebär mycket konstnärliga dekorationer. Ett typiskt särdrag är mönster med blixtrar och sicksack eller andra abstrakta motiv. Lamporna tog ofta inspiration från kvinnokroppen och helst gjorda av krom som var en populär färg inom stilen. Silver, svart, gult och rött var även dominerande färger förutom i sovrummet där man hellre inredde i beige eller gröna toner.

Inredningsstilar i höst
I höst är trenderna väldigt fria även om det finns en det karaktäristiska särdrag. Inredningen ska vara personlig och fri att blanda med olika typer av stilar. Dominerande färger är trä, metallfärgat och svart i kombination och kontrast med vilken annan färg som helst. Mönster finns överallt – på kuddar, mattor, väggar och så vidare. Släng ut ordet stilrent och kliv in i mönsternas värld.

Posted in Blogg, Inredning | Kommentarer inaktiverade för Olika inredningsstilar