Om huset och avloppet

Avloppet är till stor del en mer eller mindre osynlig del av huset. Vi spenderar i regel väldigt liten tid på att tänka på avloppet. Men det förändras ganska snabbt när det blir något fel med det. Vare sig det är dålig avrinning i diskhon eller stopp i toalettstolen är avloppet snabb på att göra sig till känna.

Väldigt liten del av avloppssystemet är synligt för oss. Majoriteten ligger under golvet där vi kan se vad som pågår. En viktig del av säkerheten angående avloppet är därför att veta hur gammalt det är. För alla som äger ett äldre hus är det speciellt viktigt att veta om avloppsrören överhuvudtaget bytts sedan huset byggdes eller inte.

Förr eller senare blir det aktuellt att åtminstone kontrollera avloppet på något sätt. Det enklaste sättet att göra detta är att ta kontakt med en VVS-firma som kan utföra rörinspektioner med kamera. De kan sedan ge rekommendationer på åtgärder som behövs göras.

Visar det sig att avloppsrören behöver bytas kan du behöva göra något man kallar ett stambyte, där gamla rör byts ut mot nya, oftast i hela byggnaden. Detta ingrepp är som störst just i badrummet då det ofta betyder att badrummet måste rivas helt och sedan byggas upp på nytt igen.

Ett stambyte är dock inte alltid nödvändigt även om rören inte skulle vara i de bästa skicken. En annan metod som kan användas, och är mer aktuell om bara en mindre del av avloppssystemet är påverkat, är att göra en så kallad relining där rören renoveras invändigt istället för att bytas. På så sätt behöver inget rivas upp.

Köket är ofta hårdare drabbat av slitage än badrummet. Och det beror mycket på att vi spolar ned saker vi egentligen inte borde göra. Fetter och andra svårlösliga ämnen kan med tiden göra en hel del skada på rörens insida, för att inte tala om orsaka stopp i avloppet. Det är dock i regel enklare att byta rören i köket då inte hela rummet behöver rivas för att få åtkomst till allt.

Posted in Blogg, Hemmet, Renovering, Tips | Kommentarer inaktiverade för Om huset och avloppet