Säkra hemmet mot problem

Om man får problem med huset kan det börja kosta och skena iväg. Visst kliver försäkringsbolagen in och hjälper man ibland kan de inte göra så mycket och i det stora hela är det ju bättre om inga problem alls uppstår. 

Använd gärna vår checklista för att gå igenom huset och se vilka saker du kan förbättra för att förhindra framtida problem.

Krypgrunden

Ungefär varann krypgrund i Sverige får problem under husets livstid. Det kan uppstå problem med fukt, insekter och ventilation så passa på att kolla krypgrunden efter stora regnsäsonger samt före och efter vintern. Vet du inte vad du ska leta efter kan du anlita en besiktningsman som tar sig an grunden.

Badrummet

Vi har redan talat lite om badrummet och hur man piffar upp det. Här menar vi att ni ska se över om kaklet börjar bli dåligt att kan behöva bytas ut. Är huset riktigt gammal kanske du har våtrumstapet och då borde du fundera på att kakla det för att skapa ett tätare våtrumsutrymme. Behöver du endast byta ut några trasiga kakelplattor kan du höra med ett företag med stort utbud: chansen är stor att de har den storlek och färg som du behöver.

Fönstren

Att byta fönster är en dyr historia som brukar sluta i att man måste låna pengar för att täcka kostnaderna. Men man borde se över dem ändå. Med små medel som att byta tätningslister och byta ut eventuella glasskivor med sprickor kan man spara pengar och hindra att det drar från fönstren.

Taket

Undersök om taket ser ut att klara vintern. Gå upp på vinden och se så att isoleringen är ren och torr, att det inte finns några sprickor i taket eller att de bärande balkarna börjar bli dåliga. Själva takpannorna brukar man snabbt se om de borde bytas eller inte, men ta dig tiden att gå igenom vinden och leta efter läckor och hål som kan behöva åtgärdas. Man vill ju inte att det ska snöa in!

Renlighet

2779562-silverfiskEtt av de lättaste sätten att hålla huset i gott skick är att hålla det städat och rent. Att ha ett stökigt hem är inget fel eller konstigt, men det är under stökiga perioder som man missar fel och brister. I köket är det viktigt att hålla saker och ting rent, annars kan man drabbas av ohyra som inte bara förstör maten: den kan locka till annan ohyra som till slut blir ett problem för hela hemmet.

Badrummet måste ha täta skikt för bra ventilering: det är ett favoritställe för silverfisk och de är inte bara äckliga, du kan behöva ta hem Anticimex för att få bukt med problemet. Ett dammfritt hem är också viktigt för hälsan och det kan motverka känslighet mot kvalster och andra allergier.  

Posted in Blogg, Hemmet, Tips | Kommentarer inaktiverade för Säkra hemmet mot problem