Tänk mer på belysningen

Belysningen kan göra väldigt mycket för ett rum och känslan vi får när vi befinner oss i det. En enda taklampa må kunna lysa upp ett rum utan besvär. Men belysningen kan vara så mycket mer. Och tar man sig aldrig tiden att experimentera går man miste om en stor del av rummets potential.

Arbetsbelysning där det behövs

I alla rum där vi utför specifika uppgifter, som att laga mat i köket eller tvätta oss i badrummet, behöver vi klart och fokuserat ljus som gör dessa uppgifter enklare. Att börja med arbetsbelysningen är därför en god idé. Därefter ser man vilka andra ljusbehov som bör uppfyllas.

Allmänbelysning utgör grunden

Allmänbelysningen är för många synonymt med taklampor. Men flera olika typer av lampor kan ingå i allmänbelysningen, speciellt i större eller ickefyrkantiga rum. Alla lampor i allmänbelysningen ska tillsammans lysa upp rummets helhet och göra det enkelt att utföra aktiviteter som att städa.

Belysning på olika höjder

En sak som verkligen förbättrar ljussättningen i ett rum är att ha ljuspunkter på fler olika höjder, från taket till golvet. Bords- och golvlampor är två bra alternativ man kan använda sig av. Vägglampor är något som ofta används allt för lite i hemmet. De kan placeras på vilken höjd som helst och kommer i en mängd olika varianter. Belysning nära golvet kan också vara snyggt och det räcker ofta med ett ganska svagt sken från exempelvis LED-strips för att få en mysig effekt.

Ljus och skugga

För att ljus ska få bästa effekt behöver man ett samspel mellan både ljus och skugga. Av denna anledning kan man tänka sig placeringen av lampor som att skapa öar av ljus i en sjö av dunkel. Skärmar för vägg-, bords- och golvlampor är till väldigt stor hjälp för att skapa dessa effekter då de kan antingen blockera ljuset helt i vissa riktningar eller släppa igenom det delvis.

Posted in Blogg, Design, Hemmet, Inredning, Tips | Kommentarer inaktiverade för Tänk mer på belysningen