Tänk mer på ljussättningen

vardagsrum_388012882

Det är lätt hänt att man tar belysningen i hemmet för givet. Men har man aldrig riktigt funderat på den kan man gå miste om en hel del potentiella förbättringar.

Allmänbelysning

Målet med allmänbelysning är ju att lysa upp så stora delar av rummet som möjligt på bästa sätt. Det första många kommer att tänka på är så klart en vanlig taklampa, och medan det absolut kan göra jobbet finns chansen att man nöjer sig med detta och inte tycker att det behöver något mer. Detta är åtminstone risken i rum som vardagsrum och sovrum. Men allmänbelysning behöver inte betyda att endast en lampa gör allt jobb. Detta kan lika gärna fördelas över ett par olika lampor som alla sprider ljus åt mer än ett håll eller en serie spotlights som tillsammans lyser upp ett helt rum.

Punktbelysning

Punktbelysning är precis vad det låter som: att lysa upp en punkt i rummet, liten eller stor. Detta kan vara något som att belysa ett hyllplan i en bokhylla med hjälp av LED-lister eller sätta ut en golvlampa för att lysa upp en läshörna. För att skapa ett lite mer dramatiskt sken kan man även sätta ljuskällor som lyser uppåt.

Mysbelysning

Att skapa en bra mysbelysning handlar inte bara om var man placerar ljuset utan även hur starkt och varmt ljuset uppfattas. Mysbelysning är ofta det något svagare och varmare skenet. Ett väldigt vitt och starkt sken är inte det bästa om man vill skapa en bra mysbelysning. Vad man istället är ute efter är en något svagare och gulare sken. Detta kan ofta fixas genom att använda rätt sorts lampor mer än själva armaturen, men kan så klart även fixas genom att sätta in dimmers i utvalda rum.

Posted in Blogg, Design, Hemmet, Inredning, Tips | Kommentarer inaktiverade för Tänk mer på ljussättningen