Välja rätt tak för huset

Ett tak är något som håller många årtionden när det läggs korrekt och underhålls under åren. Förr eller senare måste dock många tak bytas ut och när denna stund dyker upp är det värt att tänka på vilket tak man ska lägga.

Tegel/Betong

Tegel- och betongpannor är väldigt vanliga i Sverige. Tegeltak var normen förr på väldigt många håll och den långa hållbarheten på tegeltak betyder att en hel del hur har kvar dem än idag. Äkta tegel kan dock vara rätt så dyrt på ett stort tak vilket är varför många väljer betongpannor som till utseendet är väldigt lik men kostar något mindre. Betongpannor är dock tyngre och det gäller att takkonstruktionen klarar av den ökade vikten även om man byter från tegel till betong.

Plåt

Plåt är ett väldigt praktiskt alternativ som många idag väljer när det är dags att byta tak. Till att börja med väger det förhållandevis lite och det kan många gånger läggas själv. Plåt finns även i flera olika färger och utformningar och kan därmed anpassas husets stil och utseende. Det är också väldigt enkelt att fästa tillbehör som snörasskydd i plåttak.

Takshingel

Takshingel är skifferbelagda asfaltsplattor varken kostar eller väger mycket. De håller väldigt tätt då de häftar samman bara med hjälp av solens värme. Det är också ett relativt bullerfritt tak. Problemet med takshingel är att de inte är lämpade klimat med mycket snöfall, vilket är varför man ser de användas mindre och mindre ju längre norrut man kommer i landet.

Skiffer

Skiffer består helt och hållet av natursten och kommer i ett par olika typer. Det är kanske mest känt idag som ett material man ser på kyrkor eller en del herrgårdar men det har börjat bli mer vanligt på sistone. Det är dock viktigt att man köper ett av hög kvalitet och inte det billigaste man hittar då det riskerar att inte hålla nämnvärt lika länge och därmed bli dyrare i längden.

Välj det som passar bäst

Att välja takbeklädnad är inte alltid det enklaste. Vanligtvis så väljer man liknande tak som redan tidigare legat och det är den enkla vägen att välja tak. Samtidigt så kan ett tak totalt förändra utseendet på huset och bli mycket vackrare med en annat beklädnad.

Posted in Renovering, Tips | Kommentarer inaktiverade för Välja rätt tak för huset