Viktiga renoveringar för husets hälsa

Många gånger renoverar för att förändra utseendet på saker och ting i hemmet. Men renoveringar är också viktigt för att huset ska må bra och hålla så länge som möjligt. Här tittar vi på några renoveringar som alla hus förr eller senare behöver.

Byta gamla elledningar och vägguttag

Gammal el kan vara väldigt farligt. Det är den näst vanligaste anledningen till bränder i hemmet direkt efter spisen. Man brukar räkna på att elledningar och eluttag håller omkring 40 år, men det kan så klart variera. Att byta ut elen efter denna tid är då starkt rekommenderat. Elinstallation är dock inget man bör syssla med utan utbildning och expertis. Behöver få detta arbete gjort kan man vända sig till en firma som Frakka.

Reparera eller byta taket

Taket utgör ett mycket viktigt skydd för huset. Men det håller inte heller hur länge som helst. Olika material har olika livslängd, som också kan förkortas eller förlängas beroende på hur väl man sköter det under tiden. Ett plåttak kan hålla i genomsnitt 50 år medan ett papptak håller kanske 30 år. Att veta livslängden på sitt eget tag och byta ut när det börjar närma sig slutet kan vara en smart investering.

Dräneringen runtomkring huset

Dräneringsarbete är ofta rätt så omfattande, men det är också något man behöver göra. Markförhållandet kan spela en väldigt stor roll när det kommer till dräneringen. Både hur lätt det är för vattnet att rinna förbi och hur man behöver skydda källarväggen eller grunden från utsidan. Normalt sett brukar man räkna på att dräneringen för en normal villa håller omkring 35 år.

Arbeta förebyggande

Som sagt spelar skötseln en stor roll i huruvida man kommer behöva byta ut saker i förväg eller inte. Att arbeta i förebyggande syfte är därför något som alla husägare behöver göra. Även om man inte planerat att bo i ett och samma hus i många årtionden kommer det kunna säljas för ett bättre pris om man sett till att hålla det i gott skick under tiden.

Posted in Renovering, Tips | Kommentarer inaktiverade för Viktiga renoveringar för husets hälsa