Det ljusa rummet

Ljust

Ljus är en förutsättning för allt liv på jorden. Solljuset är det som ligger till grund för växternas fotosyntes som omvandlas till energi och syre tack vare klorofyllet i växterna. Dagsljuset påverkar livet på jorden, både växter, djur och människor.

Vikten av ljus

Vare sig vi är hemma eller på arbetet så är det viktigt att vi vistas i rum med bra ljussättning. Förklaringen till detta har bara indirekt med eventuella bestämmelser om hur arbetsmiljön ska vara, den direkta förklaringen har att göra med vår hälsa. När vi vistas i mörker så producerar kroppen något som kallas för melatonin. Melatonin kan enkelt beskrivas som ett ämne som hjälper oss att hålla dygnsrytmen. Det är också något man kan tillsätta kroppen om man har sömnproblem. Kroppens egna produktion av melatonin upphör när man vistas i dagsljus och istället produceras stresshormonet kortisol.

Problemet för oss som bor på platser där det under stora delar av året är mörkt då solljuset så att säga lyser med sin frånvaro, så fortsätter kroppen att producera melatonin även under dagen. Efter ett tag så gör detta att våra kroppar blir tämligen förvirrade eftersom de inte kan räkna ut om det är dag eller natt. Det är av den anledningen som arbetsljuset är viktigare än vad man kan tro. Det är därför viktigt att man skapar en belysning som kombinerar allmänljus och individuell belysning.

Fäll upp markisen

På många arbetsplatser eller i hemmet är det vanligt att om ett fönster vetter mot där det är soligt, då fäller man ner markisen för att det inte ska störa det arbete man håller på med. Exempelvis på arbetsplatser där man arbetar med datorer så är det förstås irriterande att solen reflekteras på skärmen och då täcker man för fönstret. Vi tänkte dock rekommendera att låta bli detta.

Det finns en rätt bra lösning på det problemet som gör att du fortfarande kan ha det ljust och härligt i rummet, men slippa reflektionerna. Det kallas för solskyddsfilm och det verkar helt enkelt genom att minska reflektionerna och dessutom så blockerar den solens UV-strålar och minskar värmen.

Att vi rekommenderar detta grundar sig i en studie man skriver om på vetenskapshalsa.se som gjorts på skolelever. Studien visade att de elever som hade mest dagsljus i sina klassrum var mer aktiva och presterade bättre på prov inom både läsförståelse och matematik. Forskarna tror att detta beror på att elevernas kortisolnivåer var naturligare under hela dygnet.

Posted in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Det ljusa rummet