Fönster och värmeförluster

56533-window1

Det var inte så länge sedan som gamla tvåglasfönster var vanligare än något annat typ av fönster, antingen för att det inte riktigt fanns något alternativ eller för att alternativet var för dyrt. Idag så är det många som bytt ut sina gamla tvåglasfönster till nya och helt klart bättre tvåglasfönster eller till och med ännu bättre treglasfönster.

En av de största anledningarna till varför treglasfönster är bättre är just värmeförlust, med detta menar man att en del av den värme som används för att värma upp huset eller lägenheten gör förlorad genom fönstren. Det finns ett mått man använder för att visa hur isolerande fönster är, detta kallas för fönstrets U-värde.

Ju lägre U-värde fönstret har desto bättre isolerar det och därigenom kommer det att tillåta en att spara mer på energiutgifterna. När det gäller en vanlig villa brukar man rekommendera fönster med ett U-värde mellan 1.1 och 1.3. Detta är något man kan få bara med moderna tvåglasfönster, skaffar man treglasfönster kan man gå ned ännu lägre. De lägsta man kan komma och som fortfarande är ekonomiskt försvarbart kan komma att ligga kring 0.7 till 0.8. Bygger man nytt bör man överväga att skaffa fönster kring 1.0 eller under, det är en bra investering för framtiden.

I gamla tvåglasfönster med dålig isolering kyls innerrutan ned och blir iskall vid låga utomhustemperaturer. Luften inomhus letar sig mot den kalla rutan och kyls ned, för att sedan rasa till golvet som även det kyls ned, och allt eftersom kalluften värms upp så byts den ut mot ny kalluft och skapar ett drag vid golvet. Man kan då uppleva att det känns kallt i rummet även om rumstemperaturen är 22 grader. Det är då vanligt att man höjer temperaturen på radiatorn som sitter under fönstret, vilket i viss mån motarbetar kallraset, och energiförbrukningen stiger. Med ett modernt treglasfönster blir innerglaset aldrig så kallt att kallras uppstår, och då slipper man det kalla draget vid golvet. Ett treglasfönster är bättre på att hålla kvar värmen inomhus, och det medför att energiförbrukningen minskar och därmed kostnaden för uppvärmning av huset.

Innan man bestämmer sig för vilka fönster man tänker skaffa skadar det aldrig att kontakta en montör och få expertråd, de kommer i första hand kunna rekommendera fönster beroende på vad de kan tillhandahålla, men det kommer även att vara andra faktorer som gör att detta kan vara värt det.

Det har sagts att gamla tvåglasfönster släpper ut så mycket en tredjedel av värmen, och när detta sker under vinterhalvåret är det en hel del pengar som går upp i rök i onödan. Medan det inte är billigt att byta ut många fönster mot nya kommer det absolut vara värt pengarna när man ser räkningarna de kommande månaderna.

Posted in Blogg, Hemmet, Tips | Kommentarer inaktiverade för Fönster och värmeförluster