Måla om huset

Medan vi normalt sett tipsar om saker man kan göra på insidan av huset är det även värt att öppna ytterdörren emellanåt och titta på husets utsida. En av de vanligaste åtgärderna man behöver tackla här är att måla om huset, och här kommer lite praktiska tips på vägen.

Förarbetet är något man alltid ska lägga ned extra tid och energi på. Gör man inte detta korrekt kommer man mest troligt behöva måla om huset igen tidigare än vad som egentligen är nödvändigt.

Det första steget är att rengöra fasaden ordentligt. Märker man att det finns mögel på fasaden bör man välja ett lämpligt mögeltvättmedel, annars går det bra med vanligt målartvättmedel. När fasaden sedan är ren ska man låta den torka innan man går vidare.

Sedan blir det dags att ta bort alla flagor och all lös målarfärg på fasaden. Den vanliga metoden är att använda sig av ett enkelt skrapverktyg och bara ta i. Men det finns även mer högteknologiska sätt att ta bort färg från trä idag.

På alla ytor där man tagit bort färgen ända ned till träytan behöver man grundbehandla innan det är dags att måla med den utvalda husfärgen. Låt sedan dessa ytor torka ordentligt innan målningen börjar på riktigt.

Ta först och täck alla ytor som måste skyddas från färgstänk och maskera in saker som stuprör, fönster, fönsterbleck och även eventuell utomhusbelysning som sitter fäst direkt på fasaden. Planerar man på att använda roller får man räkna med mer färgstänk också. Då kan det vara rekommenderat att även täcka växter i rabatterna.

För att få ett bra resultat är det viktigt att vänta på rätt väder. Naturligtvis vill man undvika regn men man bör även vänta med att måla tills det inte är allt för varm och så lite direkt solljus som möjligt. Detta kan nämligen få färgen att torka för snabbt.

Posted in Hemmet, Tips | Kommentarer inaktiverade för Måla om huset