Svenska inredningsikoner

De flesta kanske tänker på Ikea när de hör ”Svensk inredning”. Att som land vara förknippad med plattförpackade möbler kan tyckas lite tragiskt då vi har så mycket annan fin designhistoria.

Solida möbler

Stolab är ett exempel med anrik historia. Företaget har tillverkat möbler från och med 1907 och har sedan dess fortsatt att släppa klassiska möbler med en härlig filosofi. Möblerna är alltid tillverkade av dem själva, här i Sverige och alltid av massivt trä. Måttot för formgivningen är ”medveten enkelhet” vilket är något som verkligen skiner igenom. Även om de utan tvekan mest är förknippade med att använda björk är de inte heller rädda att använda andra träslag då det är rätt val. Deras föremål är tidlösa både i design och kvalitet. De kommer se lika bra, om inte bättre ut efter tiotals år av användning.

Telefonikonen

två kobratelefoner

Ingen artikel om svensk designhistoria är komplett utan ett omnämnande av den så kallade ”kobratelefonen”. Telefonen som egentligen hette Ericofon fick sin slutgiltiga form under 50-talet av den svenska designern Gösta Thames. När den slutade tillverkas ungefär 30 år senare så fanns det över 2,5 miljoner exemplar ute i världen. Designen är så ikonisk att den till och med fått en plats på Museum of Modern Art i New York, USA. Under årens lopp har det tillverkats många kopior, de flesta har dock ersatt den gamla nummerskivan med knappsatser. Det senaste exemplet på en direkt uppföljare av telefonen kom från Telia med telefonen Telia Kobra, den är nättare samt med en skärm på foten som visar viktig information.

Posted in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Svenska inredningsikoner