Tips för lägre energikostnader

Svenskar har blivit mer och mer måna om miljön och det är också ett av skälen till att vi försöker spara mer energi idag. Kostnaderna är förstås ett annat skäl. Vintern är lång och kall i Sverige och man försöker göra vad man kan för att hålla kostnaderna så låga som möjligt.

Spar energi

Spara på värmen

Överlag pratas det mer om miljön idag än förr. Energimyndigheten ger många bra tips på hur man kan hålla kostnaderna nere. Ett bra sätt är att isolera sitt hus. 15% av värmen försvinner ut genom taket från vinden. Ett annat tips är att dra ner persiennerna på natten för då hålls värmen kvar i huset. Man kan sänka temperaturen någon grad inomhus. De svenska hemmen är ofta väldigt varma och ofta får man till och med en mer behaglig temperatur om man sänker värmen några grader. När man reser bort kan man låta temperaturen ligga på 15 grader.

Ved, pellets och andra biobränslen är energikällor som förnyas inom en viss tid. 41% av alla småhus i Sverige värms upp med hjälp av biobränslen. Ved kan eldas i lokaleldstäder som braskaminer, öppna spisar och kakelugnar. I villorna i Sverige är 20-25% av biobränslet ved. Ved kan man elda i en braskamin, vedspis, kakelugn eller murspis.

Installera en värmekälla

Braskaminen ger hög värme och de flesta kaminer har en fläkt som gör att värmen sprids effektivt även över större ytor. Braskaminer har blivit mer och mer populärt på sista tiden och det är också delvis för den mysiga atmosfären de erbjuder. Här hittar du ett brett urval av olika värmekällor för att värma upp hemmet på ett billigt och mysigt sätt, allt ifrån braskaminer och pelletskaminer till täljstenskaminer och skorstenar i olika prisgrupper.

En femtedel av villafamiljernas energi går till varmvatten. Även där finns det mycket man kan göra. Man bör exempelvis undvika att diska under rinnande vatten. Man kan spara upp till 20% energi genom att byta till snålspolande kranar och duschmunstycken. Det finns många sätt att spara energi på och ibland är det till stor hjälp att vi tänker om och ändrar beteende.

Säkerhet

Att elda betyder att du behöver vara extra försiktig, speciellt om du har en gammal kamin installerad i ditt hem. Använd framförallt lagom med ved och packa inte för mycket. När du sotar ur kaminen se till att du använder dig av en plåthink som du lastar ur askan i och att du häller det på et brandsäkert ställe

Posted in Blogg, Tips | Kommentarer inaktiverade för Tips för lägre energikostnader