Trä – Naturligt, vackert och rustikt

Trä är ett fantastiskt material som både är vackert och allsidigt. På grund av dess levande och unika texturer så är det mycket tacksamt att använda trä i inredning, såväl inomhus som när det gäller utemöblering.

trägolvMöbler, golv, tak, väggar, prydnadssaker, ramar – trä kan ta många former och beroende på vilket träslag du väljer så kan resultaten bli väldigt olika.

  • Mahogny – Rödbrun färg. Tungt och hårt. Används ofta till utomhusmöbler eftersom det är vattentåligt.
  • Teak – Mörk rödbrun färg. Hög oljehalt vilket gör det lämpligt för utomhusmöbler.
  • Ek – Rött eller ljusbrunt till färgen. Mycket hårt och tätt. Passar bra till både golv och möbler. Används även för att tillverka vintunnor.
  • Körsbär – Ljusbrun eller rödbrun färg. Mycket enkelt att tälja och polera och lämpar sig bra till parkett och möbler.
  • Valnöt – Ljus eller chokladbrun färg. Väldigt starkt men samtidigt ganska lätt. Detta gör det till en favorit när det kommer till tillverkning av skåp och dylika föremål.
  • Ebenholts – Svart till färgen och används därför till dekorativa föremål. Även pianotangenter kan vara gjorda av ebenholts. Används sällan till större objekt eftersom det är relativt sprött.

Detta är bara ett fåtal av världens alla träslag. Se därför till att göra efterforskningar om du planerar att köpa en produkt av trä för att inreda ditt hem. Du måste även ta ställning till det specifika träets egenskaper – ett vitrinskåp av ek som ska sitta på väggen utan stöd från golvet må vara väldigt vackert, men kommer väggen och upphängningen klara av vikten? Detsamma gäller för saker som ska placeras utomhus. Obehandlat trä som ställs utomhus kommer sannolikt inte hålla särskilt länge. För att vara extra säker bör man välja ett träslag som är naturligt oljigt, som exempelvis teak. Även om det sistnämnda träslaget är dyrt så håller det i alla väder.

Posted in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Trä – Naturligt, vackert och rustikt