När det otänkbara händer och en närstående går bort så måste man tackla dennes hem. I detta exempel berättar vi vad som sker när den bortgångna äger ett hus.
Arv
Först och främst är det den avlidnes partner som ärver allt, därefter går det vidare till barnen eller släktingar om inga barn finns med i bilden. Man kan alltid göra ett mer specifikt testamente om man exempelvis vill att makan/makes barn från ett tidigare förhållande ska få ärva. Men man kan aldrig ta ifrån sina egna barn, eller bröstarvingar, deras arvsrätt.
Och det ska också påpekas att man ärver aldrig skulder som den avlidna sitter på. Allt sådant tas från dödsboet och överskrider skulderna dödsboets värde så skrivs de helt enkelt av. Man kan därmed få ett mindre arv, men behöver aldrig använda sina egna pengar för att betala av den avlidnes skuld.
Bouppteckning
Senaste tre månader efter den avlidne har gått bort ska man göra en bouppteckning. Här samlar man all information om vilka tillgångar och skulder som finns i dödsboet, vilka som är dödsbodelägare, efterarvingar och testamentstagare. Enklast är att göra detta genom en begravningsbyrå.
Den största prioriteringen av dödsboets tillgångar går till begravningskostnader. Finns det inga ekonomiska medel att betala för begravningen så kan man få bistånd från kommunen som den avlidne tillhörde innan bortgången.
Vad ska man göra med hemmet
Detta är upp till de som har ärvt bostaden att hantera. Den som är dödsbodelägare har alltid ensamrätt till arvet om inte testamentet säger annorlunda. Dödsbodelägaren har rätt att sälja fastigheten om den så önskar.
Det går att auktionera ut hela boendet och auktionshusen brukar göra på två olika sätt: antingen köper de av hela dödsboet och säljaren får en klumpsumma på kontot. Eller så hålls en auktion och auktionshuset tar en vis procent av vinsten. Detta kommer man överens om innan.
Begravning
Begravningen brukar nästan alltid anordnas av dödsbodelägaren. Man brukar säga att den som stod den avlidna närmast ska få ordna begravningen. Är man bara sambos kan det uppstå konflikter om vem som är dödsbodelägaren eftersom sambos inte automatiskt blir dödsbodelägare.
En begravning betalas genom medel från dödsboet. Med dessa kan man exempelvis köpa en gravsten som man anser passar den avlidne. Nuförtiden kan man köpa stenar i kompositmaterial så att det går att trycka bilder och foton för att göra viloplatsen så personlig som möjligt. Själva kyrkan och blommor kan också betalas av arvspengarna.