Underhåll av tak

shutterstock_194487647

Taket, precis som allt annat i hemmet, bör få regelbundet underhåll för att man ska kunna känna sig säker med att låta det ligga kvar år ut och år in.

Vi har tidigare skrivit om att lägga nytt tak men när det väl är gjort så måste man även se till att inspektera taket. Till att börja med, under garantiperioden räcker det oftast med att titta över taket lite snabbt en gång vartannat år. Detta är något man oftast kan göra genom att ställa upp en stege mot taket och ställa sig högt upp på den.

Var femte år under garantiperioden bör man göra en mer noggrann inspektion av taket, vilket kommer att innebära att man går upp på det. Har man tegelpannor gäller det att inspektera var och en för att se om någon av dem behöver bytas ut. Hittar man en skadad panna är det bäst att kolla pappen inunder för att försäkra sig att ingen fukt har kommit in för gjort någon skada.

Har man lagt takplåt bör man först och främst leta efter sprickor i färgen. Detta är något man bör göra under sommaren eller tidigt på hösten, med höstens regn löv och vinterns snö är det lätt hänt att skadan redan är skedd. Om fukt kommer in under färgen på takplåten löper man risken för korrosion som snabbt kan sprida sig till stora delar av plåten. Det är även viktigt att se över alla bitar som sitter kring skorstenar och hörn på plåttak utifall något inte sitter tätt som det ska.

Oavsett vilket tak man har är det alltid en bra idé att titta på undersidan av taket också om man har möjligheten, det är här man snabbast märker saker som fukt- och rötskador. Mer utförligt information om takunderhåll kan man hitta på Teknikhandboken.se.

Posted in Blogg, Hemmet, Tips | Kommentarer inaktiverade för Underhåll av tak