RUT

Hushållsnära tjänster och RUT-avdraget. Vad ingår och vad är RUT-avdrag?

Team för hushållsnära tjänsterSverige har lyft sig rejält när det gäller tjänster för hushåll och hem. Om du behöver hjälp med städning, snöskottning, barnpassning och till med matlagning så finns det ett stort utbud att tillgå runtom i landet. Det pratades länge om att det var för dyrt att anställa en städerska eller barnflicka. Skatterna och priserna för tjänsterna var tidigare så höga att de närmade sig in absurdum. Det många istället gjorde var att anställa svart arbetskraft för städ- och hushållshjälp.

Idag är det annorlunda då det sedan 2007 funnits möjlighet till skatteavdrag för hushållsnära tjänster; denna form av skattereduktion går under beteckningen RUT-avdraget.

Fakta om RUT-avdraget

RUT stör för Rengöring, Underhåll och Tvätt. RUT-avdraget är ett samlingsnamn för en skattereduktion för hushållsnära tjänster.

Innefattar tjänster som städning, barnpassning och trädgårdsarbete.

Skattreduktionen gäller när tjänsterna utförs i eller i anslutning till bostad eller fritidshus.

RUT innefattar tjänstekatogorier som städning, barnpassning och trädgårdsarbete.

Avdraget gör endast att göra för arbetskostnader.

Det gör att göra avdrag upp till 100 000 kronor per hushåll.

Genom den skallade fakturamodellen betalar du som köpare av hushållstjänster 50% av arbetskostnaden till företaget som utfärdar arbetet. Företaget får tillbaka resterande 50% av skatteverket.

Företag som utför tjänsterna måste inneha F-skattebevis för att RUT-avdraget skall vara giltigt.

Posted in Blogg, Hemmet | Kommentarer inaktiverade för RUT